Tap av passrettigheter som konsekvens av Brexit
Som det ble besluttet torsdag 23. juni av 52 % av velgerne, er Storbritannia i ferd med å forlate EU. Dessverre vil denne beslutningen ha dyptgripende konsekvenser for Storbritannias finansielle tjenestesektor. Det er flere konsekvenser som kan forårsake store ulemper. En av dem er et potensielt tap av passrettigheter for britiske banker og finansinstitusjoner.
Verste fall-scenario – britiske banker og institusjoner kan bli behandlet som "tredjelandsinstitusjoner" i henhold til EU-lovgivning.
På grunn av det faktum at Storbritannia mest sannsynlig ikke vil bli med i EØS eller oppnå en bilateral avtale om tilgang for visse sektorer, virker tapet av passrettigheter for britiske banker og finansinstitusjoner svært sannsynlig.
"Selv om britiske banker og finansinstitusjoner kan få tilgang til det indre markedet for finansielle tjenester, gjenstår mange spørsmål om hvorvidt og når avtaler mellom EU og Storbritannia vil bli inngått, og om slike avtaler vil inngå i utmeldingsforhandlingene."
Banker
For tiden opererer britiske banker over hele EØS på grunnlag av etableringsfrihet og tjenestefrihet. Som tredjelandsinstitusjoner vil det mest åpenbare resultatet av Brexit være tapet av disse passrettighetene; britiske banker vil ikke lenger ha lov til å tilby banktjenester på tvers av landegrensene, noe som kan forårsake betydelige begrensninger i britiske bankers evne til å engasjere seg direkte med EØS-kunder, og potensielt begrense dem til å tilby tjenester på grunnlag av omvendt forespørsel.
På den ene siden kan britiske banker få tilgang til EØS-markedet fra land til land gjennom etablering av lokale filialer. På den andre siden kan britiske banker etablere datterselskaper i EØS som kan passportere sine tjenester til andre medlemsstater, selv om denne tilnærmingen ikke er uten spørsmål. La oss hjelpe deg med å finne en løsning.
Betalings- og e-pengeinstitusjoner og Fintech-selskaper
Verken e-pengedirektivet eller betalingstjenestedirektivet gir spesifikke tilgangsrettigheter for tredjelandsinstitusjoner på filialbasis eller på annen måte. Reglene knyttet til tilgang for tredjelandsfilialer av betalings- og e-pengeinstitusjoner kan derfor variere betydelig mellom medlemsstatene. Selv om e-pengedirektivet gir avtaler med ett eller flere tredjeland, er det ikke klart om eller når en slik avtale kan inngås mellom EU og Storbritannia.
Investeringsselskaper
Når det gjelder betalings- og e-pengeinstitusjoner, er tilgangsordningen for tredjelands investeringsselskaper for tiden ikke harmonisert. På grunn av dette vil det være nødvendig for britiske investeringsselskaper å vurdere å etablere en filial som et ikke-EU-investeringsselskap i hver medlemsstat. La oss hjelpe deg med å finne en løsning.
Videre har det nåværende MiFID-regimet ikke harmonisert bestemmelser om tilgang for filialer av tredjelands investeringsselskaper. Direktiv 2014/65/EU ("MiFID II"), som skal implementeres over hele EØS fra 3. januar 2018, søker å harmonisere kravene for godkjenning av filialer av tredjelands investeringsselskaper. Slike filialer vil fortsatt mangle en av de grunnleggende fordelene med EU- og EØS-filialer, for eksempel muligheten til å tilby tjenester i andre medlemsstater.
For britiske detaljinvesteringsselskaper som prøver å operere i EU, vil det være nødvendig å gå gjennom godkjenningsprosessen for tredjelandsfilialer i hver medlemsstat der institusjonen ønsker å operere. "Etablering av et datterselskap kan derfor forbli et mer attraktivt alternativ etter implementeringen av MiFID II for detaljselskaper. For ikke-detaljselskaper vil det være mulig å registrere seg hos ESMA i henhold til MiFIR og tilby tjenester i medlemsstatene."